Ervaringen

  • De ervaring van anderen

Wil je weten hoe het is om iemand te helpen? Of juist hoe het is om een maatje te hebben? Lees hieronder dan de ervaringsverhalen. Overtuigd?  Meld je dan gemakkelijk online aan.

Ontmoet Nick: Een maatje

Nick, een 41-jarige man uit Apeldoorn, volgt naast zijn werk een opleiding tot sociaal werker. Ondanks zijn drukke schema voelt hij de behoefte om iets voor anderen te betekenen. We spraken met Nick over zijn rol als maatje, zijn ervaringen, en het belang van het zijn van een maatje.

Minimale inzet, maximaal rendement
“De kern van het maatje zijn is voldoening vinden in het helpen van anderen, zelfs als het maar een kleine inspanning vergt,” vertelt Nick. “Het is een manier om iets terug te geven aan de gemeenschap en om een verschil te maken in iemands leven. Voor mij is het gewoon iets doen, zonder verwachtingen, en genieten van de vreugde die het brengt.”

Aandacht
“Sinds een half jaar ben ik nu gekoppeld aan mijn deelnemer. Ik ben gekoppeld aan een boeiende man die na het verlies van zijn ouders wel wat gezelligheid kon gebruiken. Ik bied hem een luisterend oor, steun waar nodig en probeer gewoon een goed maatje voor hem zijn. Het geeft mij veel voldoening om elkaar die aandacht te geven. Elke ontmoeting met hem brengt me zelf ook weer nieuwe inzichten.”

Interessante interesses
“Zo ontdekte ik dat, naast de goede gesprekken die we hebben, er ook een interesse werd opgewekt bij mij. De deelnemer had een compleet miniatuur kerstdorp gebouwd en een liefde voor miniatuurmodellen. Dat bracht ons op het idee om naar de Intratuin in Duiven te rijden waar ze elk jaar complete miniatuursteden/kerstdorpen opbouwen. Onlangs hadden we samen een leuk uitje gepland naar Madurodam. Dit soort momenten maakt het wel heel waardevol én leuk om maatje te zijn. Niet alleen voor hem, ook voor mijzelf.”

Belang van een maatje
“Het zijn van een maatje biedt meer dan alleen gezelschap. Het is voor die mensen die zich bijvoorbeeld alleen voelen ook een kans om te leren weer verbinding te maken met andere mensen, om nieuwe vaardigheden te leren en daardoor te groeien. Of je nu een luisterend oor wilt bieden, iemand vooruit wilt helpen in de maatschappij of gewoon een glimlach op iemands gezicht wilt toveren, jouw aandacht is altijd een manier waarmee jij jouw maatje kunt helpen.”

Ontmoet Naftali: Een maatje

Naftali (30 jaar) is geboren en getogen in Apeldoorn. Familie is voor haar erg belangrijk, ze is dan ook een echt familiemens. Daarnaast heeft zij verschillende hobby’s: bakken en koken, musea bezoeken, wandelen, boksen en yoga. Naast al deze bezigheden is ze sinds 1,5 jaar maatje.

Er was meteen een klik!

Naftali is nu maatje van een lieve dame van 86 jaar. “Mevrouw was altijd een actieve dame en kwam veel onder de mensen, dit werd helaas steeds minder. Tijdens de eerste ontmoeting was er meteen een klik! We ondernemen van alles samen. Zo bezochten we in december de kerstmarkt in Vaassen en allerlei activiteiten in het verzorgingstehuis. Door samen activiteiten te ondernemen komt mevrouw meer onder de mensen. Ook hebben we geoefend met het gebruik van de taxi. Hierdoor kan ze ook zelfstandiger dingen ondernemen.”

Kleine moeite
Naftali deed een deeltijd opleiding en hoorde van een docent dat hij maatje was. “Toen hij hierover vertelde werd ik geïnspireerd om hier ook wat mee te doen. Ik heb meteen gezocht naar een Maatjes project in Apeldoorn. Ik dacht: “Waarom niet? Iedereen heeft altijd wel tijd om iets te doen voor een ander. Het is voor mij een kleine moeite en het kost weinig tijd. Bijvoorbeeld een telefoontje waarin wordt gelachen en we naar elkaar luisteren. Er is wederzijdse interesse in elkaar en dat maakt mij blij.”

Duidelijkheid

De tijd die Naftali aan het ‘maatje zijn’ besteedt is ondanks haar drukke leven goed te combineren. “Doordat er een klik is kost het in mijn ogen heel weinig tijd. Daarnaast helpt het om duidelijke afspraken te maken, zodat je van elkaar weet wat de verwachtingen zijn. Samen hebben we afgesproken om op één vaste dag in de twee weken af te spreken. Hoe lang we afspreken verschilt weer per activiteit en dat stemmen we samen af. De ene keer duurt het wat langer en de andere keer wat korter.”

Inspireren

Naftali vindt het erg leuk om als maatje aan de slag te zijn. Zij vertelt dit dan ook graag aan anderen. “Ik vind het erg leuk om te vertellen over Maatjes Apeldoorn. Ik krijg dan altijd positieve en geïnteresseerde reacties. Hiermee hoop ik dat ik anderen ook inspireer om iets voor een ander te doen.”